marți, 8 ianuarie 2013

What would you have done?

Ce inseamna hartuire sexuala la noi in Romania? Cat de mult inseamna prea mult? Si cat de multe aluzii poti permite de dragul pastrarii unui context social?
Sa ne intelegem, eu cu persoanele straine sunt rece, foarte rece. Ca sa ii pot permite cuiva o aluzie sau o glumita cu tenta sexuala trebuie sa il cunosc bine de tot, altfel ii dau peste nas de nu se vede. Cineva mi-a zis ca sunt stuck-up. Probabil ca sunt.
X este coleg de serviciu cu mine. Si nu orice coleg, sa zicem ca este a 2-a persoana ca importanta din companie, dupa directorul general. X este un barbat destul de aratos, are 40 si ceva de ani, o familie cu 2 copii superbi, o casa in Bucuresti si una la munte, vreo 3 masini de clasa F, si cam tot ce si-ar putea dori un barbat de varsta lui. Si totusi, se pare ca nu ii este de ajuns. Pentru ca X gaseste o mare placere in a-si pipai colegele, in a le imbratisa, mangaia, pupa, a le face aluzii sexuale fatis si tot tacamul. Are 2 stari/masti/fete - una de business man - impecabila, si una de libidinos - execrabila. 
Initial aveam prejudecati si credeam ca le pipaie doar pe anumite colege - mai hlizite - ca sa spun asa? My mistake. Pe mine prima oara cand m-a luat in brate am facut ochii mari si mi-am strans bratele pe piept. Si m-am hlizit. De jena. 
De atunci am incercat sa il evit, cand observam ca intra in starea cu numarul 2. E cam greu totusi, pentru ca trebuie sa interactionam destul de mult job wise.
La petrecerea de Craciun bineinteles ca a facut mai rau ca de obicei - s-a frecat de toate femeile, a dansat cu majoritatea, si oricat am incercat sa ma fofilez, nu am reusit.
Socul meu cel mare a fost cand, dupa ce am reusit sa scap de dansul respectiv, GM-ul a venit la mine si mi-a zis: "If X ever grabs you again, please let me know". Nu mi-a venit sa cred ca a observat, presupuneam ca toata lumea din companie stie de comportamentul lui si il accepta ca atare. Si lucrurile nu s-au incheiat aici, a doua zi la birou m-a chemat la o discutie, in care mi-a spus ca vrea sa ii faca un raport, si daca o sa il sustin in treaba asta. 
Si raspunsul meu a fost...ca ii multumesc pentru grija, insa il rog sa nu faca asta, pentru ca nu vreau sa creez a big fuss, mai ales ca nu sunt singura cu care se comporta asa (nici acum nu inteleg de ce i-a observat comportamentul doar cu mine...), deci nu e ceva personal. Si intelegerea a fost sa o lasam balta acum, dar pe viitor, daca intrece masura, sa ii spun. 
Complet dezamagita am fost de reactia lui Blue Eyes, care, atunci cand la un moment dat i-am sugerat ca ma deranjeaza comportamentul lui X, mi-a raspuns - "Ei lasa, asa e el". Dar de ce trebuie sa accept eu doar pentru ca "asa e el"? (nu i-am spus asta, doar am gandit-o...) 
Nu sunt genul care tace malc si inghite lucruri, insa pana acum nu am fost conditionata cu nimic de acest om, in ceea ce priveste cariera mea. Si imi iubesc jobul si iubesc compania asta, asa ca nu vreau sa risc nimic. Asa ca am ales sa trec peste asta fara sa fac tam-tam, fara sa devin eu the whistle blower. Tu ce ai fi facut in locul meu?


4 comentarii:

  1. o varianta ar fi sa ii faci jocul, daca asta iti doresti si tu - dar reiese clar din ce ai scris ca `this is totally out of the question`... alta varianta ar fi sa nu te mai `hlizesti`, niciodata, sub nici un chip- doar o completa stapanire de sine, plus evitare, ignorare pe cat posibil, si o morga vadit distanta, afectata, in situatiile in care se impune contactul... o alta varianta -the hard way- ar fi sa `provoci` tu, sa regizezi ceva pentru a-i starni reactia, evident sustinuta in backround, si cu intentia clara de a-l desfiinta complet pe individ...
    personal, as opta pentru a doua varianta.
    but you have to be a woman, on high stiletto heels, to really know what`s to be done.
    me again

    RăspundețiȘtergere
  2. Inital el a incercat, tu te-ai hlizit, deci din punctul lui de vedere ai acceptat "felul lui de a fi".
    O solutie ar fi sa devii foarte rece la manifestari de genul acesta. Eventual la incercari de imbratisat sa devii foarte rigida si sa iei o figura foarte serioasa sau surprinsa, dar fara sa comentezi gestul in vreun fel.
    Ca barbat, o reactie ca asta pe mine m-ar demotiva sa mai incerc si alta data. Nu rezolva problema pentru toate colegele, dar si Whistle blower e prea riscant.
    A, si in locul tau as sterge rapid articolul asta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca figura dezaprobatoare o am oricum si hlizitul era fortat, din moment ce reactia mea a fost observata. Oricum, cred ca i s-a spus ceva, il vad mai rezervat (cel putin deocamdata). Si nu am de ce sa sterg articolul, sunt convinsa ca persoane similare exista in 9 companii din 10 in orasul asta.

      Ștergere